Fördelar med LED

lins-_(1)I dagsläget är samtliga av våra lampor utrustade med LED- dioder. LED står för Light Edmitting Diode och är för tillfället (förmodligen även många år framöver) den mest effektiva ljuskällan som finns.

Ända sedan den första LED- dioden med vitt ljus uppfanns under mitten av 90- talet har utvecklingen av lysdioder gått väldigt snabbt. LED har idag passerat samtliga ljuskällor som t.ex. halogen och HID xexon när det gäller lumen i förhållande till watt och fortsätter utöka sitt försprång för varje år som går. Idag kan en Cree XM-L LED- diod ge en ljusstyrka på över 100 lumen per watt!

Några jämförelse mellan olika ljuskällor:

Cree XM-L LED = 100+ lumen per watt.

XID xenon = 70 lumen per watt.

Halogen = 25 lumen per watt.

Några fördelar med LED:

• Storlek: Dioderna är väldigt små och gör det möjligt att placera de i en mindre armatur. Det är väldigt användbart i pannlampor då man gärna vill ha de så kompakta och lätta som möjligt, en tung pannlampa på huvudet irriterar sig de flesta på.

• Tändtid: Från dess att man tryckt på strömbrytaren tar det en bråkdels sekund tills lampan nått sin maximala ljusstyrka. Det möjliggör ett så kallat “strobe” läge där lampan blinkar väldigt snabbt, det läget kan användas vid t.ex. nödsituationer eller för att synas extra tydligt.

• Energieffektivitet: En LED- diod på 10w ger lika mycket ljus som en halogenlampa på 40 watt. Det gör LED väldigt användbart då batteriet som driver lampan inte behöver vara lika kraftigt.

• Värmeutveckling: LED- dioder är betydligt mer energieffektiva än t.ex. halogen och avger därför inte lika mycket spillvärme, det är en förutsättning för att lampan ska kunna hållas kyld under användning. Även om LED avger mindre spillvärme kan man ibland behöva sänka ljusstyrkan om man tränar sommartid eller befinner sig där det är varmt.

• Tålighet: LED- dioder består endast av fasta komponenter och tål därför stötar bättre än ljuskällor som består av glödtråd. Det är en stor fördel då vanliga halogenlampor har en tendens att gå sönder ifall lampan utsätts för stötar, något som ofta händer oavsett om man idrottar, campar eller jobbar på en byggarbetsplats.

Våra lampor

Samtliga lampor på Ledlysen.se är utrustade med lysdioder från amerikanska Cree som är världsledande inom LED. Vi saluför främst lampor med två olika sorters dioder, Cree XM-L U2 och Cree XM-L T6. Skillnaden mellan dessa dioder är att Cree XM-L U2 är Cree:s senaste diod och ger i genomsnitt 7% mer ljus vid samma strömstyrka än föregångaren Cree XM-L T6.