Fakta om Li-ion batterier

“En kedja är aldrig starkare än dess svagaste länk” är vanligt förekommande ordspråk som stämmer väl in på en lampa och dess batteri. En lampa kan helt enkelt inte vara bättre än batteriet som driver den.

Vi saluför

På Ledlysen.se saluför vi endast batterier av typen Li-ion (skrivs även som Litium-ion). Li-ion batterier används i alltifrån mobiltelefoner till elbilar på grund av dess långa hållbarhet, höga energitäthet, konstanta spänning och låga vikt. Många av våra batterier är utrustade med en inbyggd PCB skyddskrets som skyddar mot överladdning, underladdning och delvis mot kortslutning.

Olika typer Li-ion batterier  

De vanligaste typerna av Li-ion batterier som vi saluför är 14500, 18650, 26650. Namnen får batterierna utifrån deras dimensioner. Till exempel så har 18650 batterier dimensionen 18,5 x 65 mm och 26650 batterier dimensionen 26,5 x 65,5mm, batterier med inbyggd skyddskrets brukar vara några millimeter längre men ingår inom samma beteckning.

Parallell och seriekoppling

Med hjälp av flera batterier kan man konstruera batteripack som är seriekopplade för att öka spänningen eller parallellkopplade för att öka drifttiden. Man kan även kombinera ett flertal batterier för att både öka både spänningen och drifttiden. Ett exempel på det är våra 7.4V batteripack som består av fyra stycken serie och paralellkoppade 18650 batterier.

Cellspänning och skyddskrets

Samtliga Li-ion batterier har en nominell cellspänning på 3,7V, vanligtvis är den enda skillnaden mellan olika batterier storleken och kapaciteteten. Spänningen i ett Li-ion batteri varierar vanligtvis mellan 2.4 – 4.2V, spänningen är som högst direkt efter laddning och sjunker gradvis under användning, det gör att lampan lyser med en relativt konstant ljusstyrka till skillnad från lampor som drivs av alkaliska batterier där ljusstyrkan varierar beroende på hur mycket energi det finns kvar i batteriet

Li-ion batterier är känsliga för spänningsfall och överladdning, de riskerar att bli obrukbara om spänningen sjunker under 2.4V eller stiger över 4.2V. För att förhindra spänningsfall och överladdning är de oftast utrustade med en PCB skyddskrets (protected circuit board) som är till för att bryta strömmen innan batteriet tar skada. När batteriet når sin högsta spänning under laddning (ca 4.2V) eller sin lägsta spänning under användning (ca 2.4V) bryts strömmen. Skyddskretsen sitter oftast monterad i botten av batteriet.

Vissa återförsäljare saluför Li-ion batterier utan skyddskrets, dessa bör i största möjliga mån undvikas på grund av kort livslängd samt brand och/eller explosionsrisk i samband med laddning.

Arbetsförhållanden, förvaring och livslängd

Vid normal användning håller Li-ion batterier för ca 400-800 laddningscykler. Samtliga typer av batterier har en förmåga att tappa kapacitet med tiden vid förvaring. Li-ion batterier bör förvaras i rumtemperatur för att på bästa sätt bevara kapaciteten, urladdningen är då ca 8% per månad. Li-ion har till skillnad från många andra batterityper ingen “minneseffekt” som gör att kapaciteten minskar vartefter.